Plan

PLAN & PROGRAMMA

 

RET (1)

Om het bestaande gebouw geschikt te maken voor het gebruik zoals voorzien in de ontwikkelingsvisie zullen een aantal ingrepen moeten worden gedaan. Programmatisch zal het gebouw worden opgedeeld in a) een begane grond met collectieve voorzieningen en b) kantoorverdiepingen die samen met de showroom op de begane grond een viertal te verhuren eenheden vormen.

Collectieve voorzieningen en entree; de begane grond heeft een belangrijke rol in het planvoorstel. Met collectieve voorzieningen zoals een presentatieruimte, vergaderruimte, koffiebar, lounge en reproruimte zal dit de plek voor ontmoetingen zijn; voor de ‘bewoners’ van het pand, externe partijen en voor de buurt.

De toegang tot het gebouw – op dit moment via een vrij anonieme en onvindbare deur – zal worden verbeterd. Enerzijds door aan het exterieur een nieuwe en herkenbaar entreeportaal toe te voegen en anderzijds door het verplaatsen van de verouderde toiletgroep zodat er bij binnenkomst meer licht en ruimte ontstaat. Een nieuwe lift zorgt voor een goede toegankelijkheid van de verdiepingen.

Kantoorverdiepingen; op de verdiepingen zal een centrale entreehal worden gemaakt waar je aankomt via de monumentale trap of met de (nieuwe) lift. Vanuit deze hal is ook de pantry en een vergaderruimte toegankelijk. De rest van de verdieping zal als één grote ruimte worden opgeleverd. Deze ruimte kan dan verder met inachtneming van de gestelde kwaliteitseisen door de gebruiker worden ingedeeld en ingericht.

 

PLans


 

 AFWERKINGSNIVEAU RENOVATIE

 

De bouwkundige/architectonische ingrepen hebben betrekking op het opnieuw organiseren van de plattegrond, het verwijderen van alle laag-over-laag renovaties en het voor het voetlicht brengen van de gebouw-eigen kwaliteiten zoals de betonplafonds. Het betreft nadrukkelijk geen restauratie; met eenvoudige middelen worden er rustige, bruikbare en flexibele ruimten gemaakt die toekomstige ontwikkelingen niet in de weg staan.

Uitgangspunt bij de renovatie van het pand is het verwijderen van alle in de loop der jaren (deels over elkaar heen) aangebrachte lagen met afwerkingen (plafonds, vloeren etc.) en installaties. De ruimtes krijgen een sobere invulling waarbij de oorspronkelijke betonnen constructie (waar mogelijk) in het zicht zal worden gelaten. Waar zich geen net beton bevind zal het plafond worden voorzien van stukwerk. De hierdoor ontstane extra hoogte en industriële uitstraling zullen in belangrijke mate de sfeer van de ruimte bepalen. Er zal een nieuwe infrastructuur voor elektra worden aangebracht door een flexibel netwerk van kabelgoten onder het plafond (in het zicht) aan te brengen.

Verlichtingsarmaturen, brandmelders en nooduitgang-aanduidingen etc. kunnen aan deze goten worden bevestigd. De wanden worden tot onderzijde van de betonbalken gestukt en geschilderd waarbij de elektravoorzieningen (komend vanuit de goten aan het plafond) in de wanden zijn weggewerkt. Ventilatiekanalen en leidingen voor de cv-installatie zullen op een gestructureerde wijze in het zicht onder de plafonds worden aangebracht waarbij de ruimtes zullen worden voorzien van nieuwe radiatoren. De bestaande aluminium kozijnen (oorspronkelijke kozijnen zijn vervangen in de jaren ’90) zijn voorzien van dubbele beglazing en van goede kwaliteit en zullen worden behouden. Tenslotte zal in alle ruimtes de vloer worden geëgaliseerd en voorzien van een gietvloer.

 

Pics

Comments are closed